Brucella melitensis: biotyping and differential diagnostic-Brucmel-ΕMIDA ERANET

Η βρουκέλλωση των μικρών μηρυκαστικών που οφείλεται στη B.melitensis είναι νόσος με ευρεία διασπορά, ιδιαίτερα στις Μεσογειακές χώρες και στις χώρες της Μέσης Ανατολής, αποτελώντας κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων. Στις Ευρωπαϊκές χώρες παρά τις προσπάθειες ελέγχου της διασποράς, μέσα από προγράμματα ελέγχου, εμβολιασμού και εκρίζωσης, η βρουκέλλωση παραμένει ένα από τα σημαντικότερα νοσήματα των μεσογειακών χωρών με μεγάλες οικονομικές απώλειες. Η εμφάνιση ψευδών θετικών ορολογικών αντιδράσεων είναι ένας σοβαρός κίνδυνος στα προγράμματα ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλωσης.Επιπλέον οι ορολογικές εξετάσεις δεν μπορούν να κάνουν διαχωρισμό των ζώων που εμφανίζουν υψηλό τίτλο αντισωμάτων εξαιτίας του εμβολιακού στελέχους από τα αντισώματα που οφείλονται σε φυσική λοίμωξη. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει την εφαρμογή/λήψη μέτρων προφύλαξης. Το έργο έχει ως στόχους α) να βελτιώσει τις γνώσεις που αφορούν στην επιδημιολογία της βρουκέλωσης και β) την παραγωγή γνώσης σχετικά με την ανάπτυξη και την εφαρμογή εργαλείων ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών δοκιμών και των εμβολίων μέσα από την 1) Ανάλυση των ανοσογόγων επιφανειακών πρωτεϊνών, 2) Ταυτοποίηση ανοσογόνων πρωτεϊνών, σύνθεση πεπτιδίων και παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων, 3) Ανάλυση της διαφορετικής γενεαλογίας της B. Melitensis στο Ισραήλ, την Ελλάδα και τη Ιταλία και η σύγκριση τους με το αυθεντικό στέλεχος Elberg Rev.1, 4) Γενετική ανάλυση φυσικών στελεχών και του εμβολιακού στελέχους Rev.1, 5) Διάχυση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Έναρξη – Λήξη:  Μάρτιος 2012-Αύγουστος 2015
Φορέας Χρηματοδότησης:  FP7
Προϋπολογισμός του Έργου συνολικά:  607.557 ευρώ
Προϋπολογισμός του Ινστιτούτου:  97.250 ευρώ
Υπεύθυνος Έργου:

Dr. Manuela Tittarelli

Ερευνητική Ομάδα:

 Δρ. Λουκία Αικατερινιάδου μέλος της Steering Committee του έργου και υπέυθυνη του WP4, Δρ. Αντώνιος Ζδράγκας και Δρ. Ευρυδίκη Μπουκουβάλα, ΙΚΕΘ.

Καθηγητής Δημήτριος Κυριακίδης και Δρ. Ρηγίνη Παπή, Εργαστήριο Βιοχημείας, Τμήμα Χημείας, ΑΠΘ.

Αναπλ. Καθηγήτρια Άννα Ψαρουλάκη και κ. Βασίλειος Σανταλάκης, Εργαστήριο Κλινικής Βακτηριολογίας, Παρασιτολογίας, Ζωωνόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

κ. Ζαχαρίας Σωμαράς, κ. Ευαγγελία Φουκάκη και κ. Ιωάννης Φούσκης, Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Ηράλειο, Κρήτη.

κ. Αθανασία Στουρνάρα (Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς) και κ. Σπύρος Ντουντουνάκης Διεύθυνση Υγείας των Ζώων), ΥΠΑΑΤ. 

Συμμετέχοντες φορείς:

 1) Istituto Zooprofilattico Sperimentale dell'Abruzzo e del Molise "G. Caporale" (ICT), 2) Veterinary Research Institute – NAGREF, 3) Kimron Veterinary Institute, 4) Istituto Zooprofilattico Sperimentale della Sicilia.

Αποτελέσματα – Βαθμός Υλοποίησης του Έργου:

 Στο έργο ολοκληρώνεται η  ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εργαλείων με στόχο τον έλεγχο της βρουκέλωσης, εργαλείων που θα μπορούν να κάνουν διαχωρισμό των ζώων που μολύνονται από το εμβολιακό στέλεχος και τα φυσικά μολυσματικά στελέχη.