Development of integrated livestock breeding and management strategies to improve animal health, product quality and performance in European organic and ‘low input’ milk, meat and egg production

Acronym: LowInputBreeds στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της ΕΕ (Collaborative Project-large scale integrating project).

Φορέας χρηματοδότησης:

Ευρωπαϊκή Ένωση (Grant Agreement Number 222623)

Προϋπολογισμός του Ινστιτούτου:  319.500 ευρώ
Γενικός Συντονιστής του Εργου: University of Newcastle upon Tyne

 

Υπεύθυνος Ερευνητικής Ομάδας Ελλάδας:

 Δρ Σ. Σωτηράκη
Διαχείριση έργου:  Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσ/νικης
Έναρξη – Λήξη: 2009-2014

 

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν συνολικά 21 φορείς (15 ακαδημαϊκά κέντρα και 6 εταίροι από τη βιομηχανία) από 15 χώρες της Ευρώπης αλλά και από την Βραζιλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και την Τυνησία. Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 5 ετών και έχει κύριο στόχο την απόκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης του ζωικού κεφαλαίου, με όσο το δυνατό λιγότερες εισροές (low input). Η έρευνα αφορά όλα σχεδόν τα παραγωγικά ζώα και συγκεκριμένα: τα βοοειδή (γαλακτοπαραγωγά και κρεατοπαραγωγά), τα πρόβατα (γαλακτοπαραγωγά και κρεατοπαραγωγά), τους χοίρους και τις ωοπαραγωγές όρνιθες.

Η Ελλάδα συμμετέχει στο υποπρόγραμμα που αφορά τα πρόβατα στο οποίο η Δρ Σωτηράκη συμμετέχει επίσης σαν Deputy Subproject Manager και Work Package Manager σε 2 Πακέτα Εργασίας. Οι μελέτες αφορούν την ανθεκτικότητα ατόμων της φυλής προβάτων Σφακίων σε εκτατικά και ημιεκτατικά συστήματα εκτροφής και στις διάφορες εποχές του έτους στις μαστίτιδες και στις παρασιτώσεις. Παράλληλα διερευνάται και η αποτελεσματικότητα της χρήσης διαφόρων «βιοενεργών φυτών» (χαρούπια, πρίνος, κά) στη διατροφή των προβάτων και στην αντιμετώπιση των παρασιτώσεων. Το πρόγραμμα βρίσκεται στον 4ο χρόνο διεξαγωγής και έχουν απασχοληθεί εκτός από την αρχική ερευνητική ομάδα 4 νέοι ερευνητές (2 κτηνίατροι, 1 διατροφολόγος και 1 γεωπόνος) και εκπονούνται 2 διδακτορικές διατριβές.

Η τελική έκθεση υποβλήθηκε εντός του 2014. Τα αποτελέσματα είναι υπό δημοσίευση.